De dag voordat de Idfa 2009 startte vertoonde Klaartje Quirijns van EyesWideFilms haar nieuwe documentaire Peace Versus Justice?, die ze voor VPRO’s Tegenlicht maakte (uitzending 23 november). De indrukwekkende film (mooie beelden van Martijn van Broekhuizen en soepel en spannend gesneden door Michiel Reichwein) gaat over het morele dilemma van het berechten van de Oegandese rebellenleider Kony en zijn mede-moordenaars en -verkrachters: door de het Internationale Hof (ICC) of door Oegandese landgenoten.
De Nederlandse première ging gepaard met een discussie in Felix Meritis in Amsterdam, in het kader van The Globalisation Lecture (www.globaliseringslezing.nl), waar een onderhandelaar van de VN ontkende dat  er een half miljoen euro aan de rebellen (die verantwoordelijk zijn voor de recente genocide in Oeganda) betaald zou zijn door de VN om mee te doen aan vredesonderhandelingen (waar ze trouwens op het laatste moment van af zagen), zoals in de film onthuld wordt.

Het onoplosbare probleem of je de moordenaars in Oeganda moet berechten voor het intenationale hof (ICC), wat ter plekke soms gezien wordt als justieel neo-kolonialisme, of dat je dat moet overlaten aan lokale, vaak onmachtige of corrupte autoriteiten, die hun geheel eigen normen hebben, werd er uitvoerig besproken. Maar het dilemma bleef onverlet. Enige smet op de boeiende avond werd geconstateerd door een toehoorster, die bitter opmerkte dat forumlid Klaas de Jonge (ja die) een armband droeg van ivoor (dus van een olifantentand gemaakt). ===

Geplaatst op 1 december 2009 om 21:33.
Print dit bericht