Vals Profiel, Proper & Van den Eynden

Vals Profiel, Proper & Van den Eynden

Hier en daar zijn berichten opgedoken over een nieuw boek, “Vals Profiel” geheten, een thriller die geschreven zou zijn door Proper & Van den Eynden. Die berichten zijn juist. Maar wie mocht denken dat het hier Rogier Proper betreft die een boek zou hebben geschreven met de vroegere soapschrijfster Sabine van den Eynden, vergist zich. Het gaat hier om zijn oudste zoon, de schrijver en tv-redacteur (bij AT5) Emile Proper die samen met zijn vrouw Sabine van den Eynden (inderdaad, vroeger medewerkster bij Doctor Proctor Scripts) deze vuistdikke thriller over het voetlicht tilde.

Het verhaal gaat over Myrthe, een bij tijd en wijle zeer stoere dierenarts in de hoofdstad, die zich in haar laptop laat inpakken door iemand die zich voordoet als oud-klasgenoot, waarna hun mail- en chat-contact Myrthe’s leven compleet begint te ontregelen.

Waar verhalen of films die zich afspelen rond en met computers doorgaans als buitengewoon saai gelden, blijkt hier het tegendeel. (Precies zoals trouwens in David Fincher’s recente speelfilm The Social Network, over het ontstaan van Facebook). Juist de keuze om behoorlijk gedetailleerd te werken met begrippen als hacken en inbreken en de geheimzinnige anonieme wereld die zich achter het scherm afspeelt, werkt zeer overtuigend en fascinerend. Voor een deel speelt het zich af in een Coffee Bar waar een groepje nerds, z’n bivak heeft opgeslagen. Ook de de dierenartsenpraktijk waar Myrthe werkt is treffend en geestig neergezet. De derde arena omvat Myrthe’s roots: een xenofoob en luguber Hollands plattelandsdorp, waar malafide veehouderspraktijken plaatsvinden en waar Myrthes vader een veeartsenpraktijk heeft.

Dit alles wordt behendig gebruikt om het verhaal aan te jagen, wat leidt tot een zeer spannende en meeslepende laatste honderd pagina’s, wanneer Myrthe eindelijk in de gaten heeft dat het niet haar ex is die zich verschuilt achter de stalkende ex-klasgenoot. En wanneer ze fanatiek achter diens identiteit aangaat, zodat een enerverende confrontatie niet kan uitblijven. Mooie wendingen en verhaallijnen die meesterlijk samenkomen.

Deze spannende en knap geconstrueerde whodunnit met romantische momenten – waarvan alleen de eerste honderd pagina’s nogal moeilijk op gang willen komen en waarin veel gedetailleerde salades verorberd worden – heeft alles in zich voor een suspense speelfilm, en dan vooral plotwise, want characterwise zou Doctor Proctor vooral aan de vrouwelijke personages dan nog wel wat willen sleutelen. Uiteraard want daar is ie de doctor voor. Maar goed. Zo blijft er altijd wel wat te zeiken.

Proper & Van den Eynden – “Vals Profiel“, uitgeverij De Boekerij, te bestellen bij de deze speciale webshop.

Geplaatst op 14 november 2010 om 15:20.
Print dit bericht