====Het bericht dat de tweede Nederlandse dagelijkse soap ‘Onderweg Naar Morgen’ in mei 2010 verdwijnt omdat er te weinig kijkers zijn (360.000) in verhouding tot de kosten, kan geen verrassing zijn.


Met de soap die in 1994 door publieke omroepen TROS en Veronica werd gestart als tegenhanger van het populaire “Goede Tijden Slechte Tijden” (eveneens geproduceerd door Endemol) is altijd al door de vele zenders die de soap hebben mogen uitzenden, een potje gepingpongd om nu eens bij ‘het grote publiek’ (ping) dan weer bij ‘de jonge doelgroep’ (pong) in de smaak te vallen.

Nog een wonder dat de soap het meer dan 15 jaar heeft uitgehouden. De soap onderscheidde zich in de eerste jaren door de aanmerkelijk betere acteurs en door het eigenlijk veel sterkere soap-format (naar de Amerikaanse Ryan’s Hope van Paul Myer en Claire Labine) dan GTST. In dit format werden twee families tegenover elkaar geplaatst, de rijke doktersfamilie in het ziekenhuis tegenover (ook letterlijk) de middleclass familie in het café.

Al toen wij van ‘Doctor Proctor Scenario’s’ het schrijven van de serie overnamen (later daarin opgevolgd door Script Studio) was er al flink aan die formule geknaagd, en ook wij moesten – toen weer van het intussen commerciële Veronica – de serie jonger maken. Het idee was dat dat meer sexy was en meer kijkers zou trekken. Bij BNN werd dat idee later nog ’s flink uitgemolken. En van die mooie familieformule bleef niets meer over. Van de serie dus tenslotte ook niet.===

Geplaatst op 25 november 2009 om 21:35.
Print dit bericht