Over Rogier Proper


Het rake portret hierboven getekend door Karel Kindermans. Ja, het is niet anders.

Rogier Proper groeide op in de jaren vijftig en zestig in het (toen) vreselijke Haarlem. Saai! Niet te geloven. Daarna vluchtte hij naar Amsterdam:
Rogier Proper was daar – tijdens een niet-voltooide studie politieke & sociale wetenschappen aan de UvA – redakteur van jongeren- en studentenbladen zoals Bikkelacht, Hitweek/Aloha en Propria Cures. Werd ook lid van het studentendispuut Baart.
Daarna was hij jarenlang (radio)journalist voor VARA en VPRO, NRC-H en Vrij Nederland, later bewoog hij zich vooral op het filmgebied, leidde het filmblad ‘Skoop’, was medesamensteller van het befaamde radioprogramma ‘Ronflonflon met Jacques Plafond’, schreef scenario’™s voor film en tv, en stichtte Doctor Proctor Scripts, `Eerste Nederlandsche Scenariofabriek’™, waar het format en de scripts voor de eerste Nederlandse dagelijkse soap GTST ontwikkeld werd.

Rogier Proper werkte vele jaren voor de VPRO-radio, waar hij o.a. zijn jeugdvriend Ischa Meijer binnenhaalde, samen met John Jansen van Galen het befaamde programma ‘Welingelichte Kringen’ opzette en met Wim T. Schippers ‘Ronflonflon met Jacques Plafond’ samenstelde, voor welk wekelijks programma hij ook de mislukte filmcriticus Jaap Knasterhuis, viool, speelde.

Rogier Proper adviseerde, schreef (mee) of werkte als scriptdoctor aan speelfilms als ‘Straf’, ‘Rufus’. ‘Gekkenbriefje’, ‘Kanaalkoorts’ ‘Van Geluk Gesproken’, ‘Dorst’, ‘De Dominee’, ‘Paradise Now’, ‘Bingo!’ en tv-series als ‘Retour Den Haag’, ‘GTST’, Onderweg naar Morgen’, ‘Goudkust’, ‘Hertenkamp’, ‘Alex FM’, ‘Joban Rosszban’, ‘Spetter!’, ‘Beertje Bonzibor’.

Al eedrder, eind jaren negentig nam Joop van den Ende Produkties het schrijfbedrijf van Proper over, waarna deze weer alleen verder ging in het schrijven en ontwikkelen voor film en tv. 

Op 9 november 2016 verscheen bij uitgeverij Bert Bakker de zesde druk van ‘Kill Your Darlings’, handboek over de kunst van het professioneel scenarioschrijven voor film, tv en internet.
Het is verkrijgbaar via Bol.com. 

Het door het Filmfonds gesubsidieerde filmscenario “Happy Together”, dat hij schreef met regisseur Ger Poppelaars, is eind 2020 in productie genomen, door ‘De Productie’ en zal een Nederlands-belgisch-Franse co-productie moeten worden. 

Op dit moment werkt hij met de Nederlands-Franse regisseur/cameraman Roger Simonsz aan het scenario van de speelfilm “Corrupt”, een eigentijds drama, spelend in Nigeria en Nederland,  over een onmogelijke relatie tussen Nederlandse diplomaat en zijn Nigeriaanse chauffeur, waarbij de door het Nederlandse beleid gesanctioneerde corruptie, mede dankzij het vervuilende Shell aldaar, het decor vormt. 

Ook werkt hij – met de Nederlandse neuroloog Wouter van Furth – aan een tv-drama-serie over een vrouwelijke hersenneuroloog die, op zoek naar een methode om Parkinson te voorkomen, haar leven ziet ten ondergaan door de keuzes die ze moet maken tussen haar liefdes, haar kind en haar ambities.

Rogier Proper presenteert ook video’s voor de site Digistudies.nl, een platform mer leervideo’s voor middelbare scholieren.