Over Rogier Proper


Het rake portret hierboven getekend door Karel Kindermans. Ja, het is niet anders.

Rogier Proper groeide op in de jaren vijftig en zestig in het (toen) vreselijke Haarlem. Saai! Niet te geloven. Daarna vluchtte hij naar Amsterdam:
Rogier Proper was daar – tijdens een niet-voltooide studie politieke & sociale wetenschappen aan de UvA – redakteur van jongeren- en studentenbladen zoals Bikkelacht, Hitweek/Aloha en Propria Cures. Werd ook lid van het studentendispuut Baart.
Daarna was hij jarenlang (radio)journalist voor VARA en VPRO, NRC-H en Vrij Nederland, later bewoog hij zich vooral op het filmgebied, leidde het filmblad ‘Skoop’, was medesamensteller van het befaamde radioprogramma ‘Ronflonflon met Jacques Plafond’, schreef scenario’™s voor film en tv, en stichtte Doctor Proctor Scripts, `Eerste Nederlandsche Scenariofabriek’™, waar het format en de scripts voor de eerste Nederlandse dagelijkse soap GTST ontwikkeld werd.

Rogier Proper werkte vele jaren voor de VPRO-radio, waar hij o.a. zijn jeugdvriend Ischa Meijer binnenhaalde, samen met John Jansen van Galen het befaamde programma ‘Welingelichte Kringen’ opzette en met Wim T. Schippers ‘Ronflonflon met Jacques Plafond’ samenstelde, voor welk wekelijks programma hij ook de mislukte filmcriticus Jaap Knasterhuis, viool, speelde.

Rogier Proper adviseerde, schreef mee of werkte als script doctor aan speelfilms als ‘Straf’, ‘Rufus’. ‘Gekkenbriefje’, ‘Kanaalkoorts’ ‘Van Geluk Gesproken’, ‘Dorst’, ‘De Dominee’, ‘Paradise Now’, ‘Bingo!’ en tv-series als ‘Retour Den Haag’, ‘GTST’, Onderweg naar Morgen’, ‘Goudkust’, ‘Hertenkamp’, ‘Alex FM’, ‘Joban Rosszban’, ‘Spetter!’, ‘Beertje Bonzibor’.

Eind jaren negentig nam Joop van den Ende Produkties het schrijfbedrijf van Proper over, waarna deze weer alleen verder ging in het schrijven en ontwikkelen voor film en tv.

Op dit moment werkt hij aan het scenario van de speelfilm ‘Hyena’ (een politieke thriller over een hitman) en een kinderserie met poppen, ‘De Nilssons’.

Proper verhuurt zich ook voor het professioneel redigeren van manuscripten voor boeken. Onlangs verscheen het historisch werk ‘Schimmelpenninck, President van Nederland’ van historica Edwina Hagen. Boekwerken van anderen zijn in voorbereiding.

Op 9 november j.l. verscheen bij uitgeverij Bert Bakker de zesde druk van ‘Kill Your Darlings’, handboek over de kunst van het professioneel scenarioschrijven voor film, tv en internet.