Stijl en personages
Hertenkamp is geïnspireerd op het ontstaan van de Schotse leefgemeenschap Findhorn. De stichters ervan, een ex-hoteliersechtpaar, dat vrijwillig ontslag nam en hun camper op Gods aanwijzingen naar het uiterste noorden van Schotland stuurde, creëerden in zeven jaren tijd een onwaarschijnlijk vruchtbare tuin op de plaatselijke schrale zandgrond. Inmiddels is Findhorn uitgegroeid tot alternatief centrum en trekt bezoekers uit de hele wereld.

Dat onderwerp, to work or not to work in de consumptiemaatschappij, sprak ons aan. Dat geschipper tussen de gehechtheid aan een vaste plaats in de samenleving en het verlangen om het allemaal heel anders aan te pakken. Omdat we onszelf die twee uitersten wel tegelijkertijd kunnen voorstellen bedachten we vijf personages over wie we heel verschillende levensvisies verdeelden. Zo konden er allerlei meningen over onderwerpen als carriere, geld, spirituele cursussen, geboorteplanning, t.v., stress, enz. een plek krijgen.

Die vijf zijn: Grace en Patty, Eva en Wiebe, en Max. Daar zijn bijgekomen als meer belangrijke personages: Wies en Willemien.

Dit zijn hun karakteristieken:

-PATTY

(Realist, NRC, Gierig, Marineblauw, Mammie en Pappie)

Patty is de eigenaresse van Hertenkamp. Haar vader heeft het laten bouwen en Patty heeft het geërfd. Ze verhuurt delen van het huis onder. Ze werkt als presentatrice bij de t.v.. Patty is in goeden doen en wil dat graag zo houden. Ze heeft een behoudende levensinstelling en leest een kwaliteitskrant. Ze houdt van jazz.

Patty wordt ook wel eens Patty Paranoïa genoemd, omdat ze onder haar keurige voorkomen heel wat angsten, driften en fobieën heeft zitten. Ze heeft last van armoedewaan. Ze is erg op de penning. Haar nachtmerrie is dat ze ooit tot de bedelstaf geraakt.

De belangrijke onderwerpen in haar leven zijn: werk en relaties. Wat Eva en Wiebe uitspoken vindt ze naief, ergerlijk en uiteindelijk misschien wel gevaarlijk.

Ze is ooit getrouwd geweest met Max, maar heeft nu al weer jaren een relatie met Grace. Haar relatie met Grace is bijna nooit harmonieus. Patty bewondert Grace en houdt van haar, maar heeft het soms moeilijk met haar hardheid en haar grilligheid. Toen ze net met elkaar gingen, hebben ze een aantal intense jaren beleefd.

Werk: Patty was eerst een soort nieuwslezeres, totdat ze ontslagen werd. Daarna heeft ze een tijdje sportverslagen en interviews gedaan. Waarschijnlijk krijgt ze in de nieuwe serie een kwaliteitstalkshow. Een gast interviewen op een bankstel met een glaasje wijn erbij. Op die manier kunnen we bepaalde onderwerpen een achtergrond geven. En Patty kan in een dilemma raken als haar persoonlijke mening, haar professionele objectiviteit in de weg zit. Ook zou het kunnen dat ze zo populair wordt dat mensen haar mening boven hun eigen mening gaan stellen.

-GRACE

(Ambitieus, IJdel, Bühne, Eerlijk, Garderobe, Ongeduldig)

Grace is actrice en leeft voor haar werk. Volgens haar mogen actrices geen kinderen krijgen en die heeft ze dus ook niet. Ze leeft al jaren met Patty, maar duikt ook nog wel eens met anderen het bed in. Patty weet daar niks van.

Grace heeft een bepaalde hardheid over zich, die ze maar zelden laat vallen. Met die hardheid walst ze over mensen heen. Ze ziet anderen voornamelijk als interessant studiemateriaal voor eventuele toekomstige rollen. Ze staat zelden om een andere reden stil bij wat er in een ander omgaat. Omgekeerd laat ze zichzelf bijna nooit kennen. Ze kan dus redelijk goed iemands motieven doorgronden, maar heeft er geen compassie mee.

In haar werk pakt ze alles aan. Maar haar hart ligt bij het kwaliteitstoneel. Haar relatie met Patty drijft vooral op Patty’s bewondering voor haar. Als de ultieme fan. En Grace voelt zich volkomen veilig bij haar. Ze zou moeilijk met iemand kunnen leven die voortdurend kritiek op haar had. Wat Wiebe en Eva doen, interesseert haar niet zo.

Werk: Grace heeft Reclames, Soap, Toneel, A- en B- films gedaan. Dat zal waarschijnlijk zo blijven. Haar werk kunnen we gebruiken om een aflevering een tegenkleur te geven.

-WIEBE

(Knapste jongetje van de klas, New Age, Flirten, Kruidenier, Sandalen, Goeie bedoelingen)

Wiebe heeft samen met zijn vrouw Eva een eigen zaak gehad. Hij is een ondernemende man die eigenlijk nooit stopt met werken. Omdat hij voelde dat er meer was in het leven, waar hij door zijn drukke leven nooit aan toe kwam, is hij gestopt met werken. Op zoek naar ‘Het’ is hij een spiritueel centrum gestart en verbouwt hij zijn eigen groenten. Waar hij niet helemaal rekening mee heeft gehouden is dat hij daarmee nog niet af is van zijn eigen mentaliteit. Hij is nog steeds druk. Wiebe is iemand die praat over het ‘Zijn’, maar die er nooit ‘Is’.

Ook is hij iemand die dingen voordurend commercialiseert.

In zijn relatie met Eva, en later in die met Wies, laat hij zich erg domineren. In zekere zin heeft hij nog steeds de goedkeuring van zijn moeder nodig. Zijn drama is, dat hij er zelf vaak anders over denkt. Dat kan hem in een gewetensconflict brengen. Misschien dat hij diep in zijn hart liever weer een eigen zaak had. Zijn houding tegenover Patty en Grace is vrij neutraal. Ze zijn als vrouw voor hem niet interessant, omdat ze niet op mannen vallen. Hij vindt ze een beetje decadent en egoistisch.

Werk: Heeft een verlichtingsfirma gehad, voordat hij selfsupporting werd. Het zou kunnen dat hij terug wil naar een soortgelijk bedrijf of dat hij ergens een baan aanneemt. Wiebe staat met zijn werk een beetje voor de mensen die schipperen tussen het spirituele en het commerciele. Heen en weer hoppen en nergens echt helemaal tevreden zijn.

-EVA

(Fanatiek, Moeder Aarde, Intuitief, Onbegrepen, Emotioneel, Dominant)

Eva ziet zichzelf als de spirituele moeder van Hertenkamp. Ze is inderdaad redelijk ontvankelijk voor wat er in de lucht hangt, maar tegelijkertijd vaak bevooroordeeld. Heel soms kan ze iets zuiver tegemoet treden en dan is ze op haar best. Hoewel ze bescheiden probeert te zijn, heeft ze een dwingend en dominant karakter. Ze lijdt, net als Wiebe, aan gelijk willen hebben.

Eva vindt dat er in het hedendaagse leven iets essentieels ontbreekt. Ze zoekt naar de zin van haar leven en wordt daar steeds extremer in. Haar omgeving neemt haar dat niet in dank af. Eva overschrijdt regelmatig de grens van wat mag en wat niet. Mensen vinden haar dan ook asociaal. Door haar fanatieke spirituele weg, wordt ze steeds meer een buitenstaander. Ze voelt zich dan eenzaam en onbegrepen. Maar ze wil nu eenmaal antwoorden op haar vragen.

Werk: Eva vindt werken absoluut van secundair belang. Zij is waarschijnlijk de enige die werkelijk compleet zonder schuldgevoel werkeloos kan zijn.

-MAX

(Apparatuur, Laffe Billen, Bang, Puppies, Gezelligheid, Smakeloos, Werkloos, Pyjama)

Max is de enige bewoner van Hertenkamp die geen druk bezet leven leidt. Hij heeft geen werk en durft de deur niet uit. Max is voornamelijk bang en depressief. Hij ziet geen kans om dat te doorbreken. Max onderneemt nooit zelf iets, hij reageert alleen op anderen. Hij is emotioneel afhankelijk van wat de anderen doen. Het zou kunnen dat hij altijd zo geweest is of dat er vroeger iets traumatisch gebeurt is waardoor hij zo geworden is. Max hunkert naar liefde.

Vroeger is hij met Patty getrouwd geweest. Sindsdien heeft hij geen serieuze relatie meer gehad. Hij voelt zich nog het meest op zijn gemak bij dieren en kinderen. Die zijn minder eng.

Werk: Is werkloos en afgekeurd, dus heeft hij waarschijnlijk een soort van WAO-uitkering. Dat gaat gepaard met een sociaal isolement. In een maatschappij waar een arbeidsethos heerst valt hij buiten de boot. En hij ziet zichzelf daarin ook als slachtoffer. Als hij durfde, zou hij zeker een baan hebben. Vroeger was hij misschien cameraman of KLM-steward.

-WIES

(Cursushopper)

Wies heeft al veel cursussen gevolgd voor ze in het spirituele centrum van Wiebe en Eva terechtkwam.

Vroeger heeft ze veel baantjes gehad en is ze misschien verschillende keren aan een opleiding begonnen die ze nooit heeft afgemaakt. Ze is ook een keer draagmoeder geweest. Ze herkent veel in Eva en Wiebe. Maar Eva laat Wies niet echt toe. Dus zoekt ze de vriendschap van Wiebe. En uiteindelijk zelfs zijn liefde. Hij is haar droomman. Interessant, selfsupporting, vrouwelijk en opwindend. Wies heeft wel iets weg van Eva. Ze is alleen harder en ambitieuzer.

-WILLEMIEN

(Kameleon, Manipuleren)

Willemien is de Rij-instructrice van Patty. In de beslotenheid van de lesauto ontpopt ze zich tot Instructrice van van alles en nog wat. Ze adviseert Patty uiteindelijk op allerlei gebied: geld, relaties, veiligheid, werk. Zo heeft ze behoorlijk wat macht over Patty die steeds afhankelijker van haar wordt. Je kunt je afvragen of Willemien niet aan het stuur van Patty’s leven wil zitten.

Geplaatst op 6 februari 2008 om 23:13.
Print dit bericht