Bijgaande foto troffen we aan op de website http://www.olofspoort.nl/fotos-a.shtml (doorklikken naar bikkelacht), waar alle nummers te lezen zijn van het indertijd roemruchte studentenblad “Bikkelacht” van de toenmalige studentenvereniging “Olofspoort” uit Amsterdam. Het blad vormde het begin van Rogier Propers journalistieke carrière.

Rogier, toen redakteur van dat blad samen met de latere kinderpsychiater Frits Boer en aanvankelijk ook de latere thrillerrecensent Hans Knegtmans, werd in 1966 met Frits veroordeeld tot 3 weken gevangenisstraf voor de publicatie ervan.


Het was de tijd waarin de “Provo”-beweging voor enig rumoer zorgde in Amsterdam n.a.v. van het huwelijk van Prinses Beatrix met Prins Claus. De autoriteiten waren panisch voor alle gezagsondermijnende ontwikkelingen.

De rechters veronderstelden dat het een fotomontage betrof, maar in feite was het een foto van een pin up girl uit een Engels blad, die een frappante gelijkenis vertoonde met de prinses. De prent was aangereikt door een redacteur van “Propria Cures”, die het zelf ‘niet geschikt’ vond voor dat blad. “Bikkelacht” wel, – met alle gevolgen van dien.

Geplaatst op 12 januari 2011 om 18:21.
Print dit bericht